Sprzedajesz lub produkujesz regionalne przysmaki? Dołącz do nas! Pomożemy Ci dotrzeć do smakoszy Twoich produktów!
0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Return to Previous Page

Świeży sandacz filet 400g (+/- 50g)

Cena:
31,20 zł
( 78,00 zł/kg )
x 0.4 kg

Produkt niedostępny

  • Opis produktu

    Opis

    Budowa zewnętrzna: Wyciągnięte, szczupakowate ciało o długim, spiczastym pysku i szerokim, końcowym otworze gębowym. Szczęki nierówno uzębione (małe szczotkowate zęby, a między nimi duże zęby chwytne). Wieczko skrzelowe z małym kolcem. Przedpokrywowa kość wieczka skrzelowego ząbkowana. Rozstaw oczu odpowiada średnicy oka lub jest mniejszy. Małe łuski grzebykowe, 80-97 wzdłuż linii bocznej. Policzki nagie lub tylko częściowo pokryte łuskami. Dwie prawie jednakowej długości płetwy grzbietowe. Pierwsza z 13-15 twardymi promianiami. W drugiej płetwie grzbietowej od 1 do 2 twardych promieni i 19-23 miękkich. Płetwa odbytowa z 2 twardymi i 11-13 miękkimi promieniami. Grzbiet ciemny zielonkawy do szarego. Boki jasne. U młodych ryb z 8-10 ciemnymi poprzecznymi pręgami (u ryb starszych są słabiej widoczne). Brzuch białawy. Na płetwach grzbietowych rzędy ciemnych punktów. Na płetwie ogonowej małe, czarne plamy. Długość 40-70 cm, maksymalnie 130 cm. Występowanie: W środkowo- i wschodnioeuropejskich większych rzekach jeziorach oraz zbiornikach zaporowych o twardym podłożu, zwłaszcza w tych, które latem nagrzewają się, a ich woda "kwitnie" wskutek rozwoju glonów. Obecnie, w następstwie sztucznej hodowli i zarybiania, szeroko rozprzestrzeniony również w wodach Europy Zachodniej. Tryb życia: Samotnik, unikający silnie zarośniętych roślinnością przybrzeżnych miejsc, polujący głównie w strefie wolnej wody. Lubi zbiorniki o twardym dnie i mętnej wodzie. Występuje również w rzekach o słabym prądzie, jednak nie toleruje wód z niską zawartością tlenu (nie mniej niż 3,5 ml tlenu rozpuszczonego w litrze wody). Jego populacje są liczne w zbiornikach z niskim pogłowiem szczupaka (konkurencja pokarmowa). Na tarło wstępuje do starorzeczy lub spokojnych zatok większych rzek. Przed złożeniem ikry samiec buduje gniazdo. Miejsce wybrane na twardym podłożu oczyszcza z ruchomych, mulistych cząstek tak dokładnie, że ukazują się korzenie wodnych roślin. Średnica gniazda wynosi około 0,5 m. Jest ono zakładane w stosunkowo płytkim miejscu (0,5 do 1,5 m głębokości). Tarło - kwiecień do maja (przy temperaturze wody powyżej 9°C). Kleista ikra o średnicy 1-1,5 mm (150000-200000 na kilogram ciężaru ciała samicy) przyczepia się pojedynczo (często również zbrylona) do znajdujących się w gnieździe pędów roślin, korzeni oraz gałęzi. Samiec pilnuje gniazda, oczyszczając ikrę z osadzającego się na niej namułu. Okres inkubacji jaj wynosi około tygodnia. W pierwszych dniach po wylęgu młode ryby odżywiają się zawartością woreczka żółtkowego. Trzymają się w pobliżu powierzchni wody. Samice zazwyczaj rosną szybciej od samców, ale dojrzewają płciowo dopiero w wieku 3-5 lat. Samce dojrzewają w 3-4 roku życia przy długości ciała 35-45 cm. Odżywianie: Wylęg sandacza oprócz drobnych form zooplanklonu zjada również swych później wylęgających się pobratymców. Osobniki dorosłe odżywiają się niedużymi rybami (stynka, płoć, okoń, ukleja i inne). W okresie zimowym sandacz nie zapada w zimowy letarg i w związku z tym nie zaprzestaje pobierania pokarmu. Natomiast w okresie rozrodu nie odżywia się. Ciekawostki: Czy wiesz, że... inne, czasami całkowicie zapomniane nazwy sandacza to... sandał, sandatka, sudak, berszyk, sekret, płochlik, podsandaczyk, sudaczek. Informacje pochodzą ze strony fishing.pl Zdjęcie pochodzi ze strony ilewazy.pl
  • Miejsce
    Delikatesy Herbu Zielona Pietruszka to miejsce na warszawskim Wilanowie promujące zdrową żywność i tradycyjne produkty pochodzące od małych, często nieznanych producentów z całej Polski, a nawet świata. Naszą misją jest zagwarantowanie najwyższej jakości produktów. Razem z naszymi klientami wspieramy lokalnych producentów w popularyzowaniu wartościowej, certyfikowanej żywności. Regionalne receptury i tradycyjne metody wytwarzania produktów naszego sklepu to gwarancja świeżości i dobrego smaku. Znajdziesz tutaj: ekologiczne mięso, wędliny, owoce, warzywa, nabiał, sery żółte, makarony, kasze, przetwory, żywność bezglutenową, bez laktozy, bez cukru, tradycyjne pieczywo, superfoods, suplementy diety oliwy i oleje tłoczone na zimno, zdrowe słodycze, naturalne napoje i soki
  • Szczegóły

    Szczegóły

    EAN / kod paskowy 181-19032227

    Wartość energetyczna [kcal] 91,0

    Węglowodany [g]/100g 0,0

    Białko [g]/100g 19,4g/100g

    Tłuszcze [g]/100g 0,9g/100g

  • Sposób dostawy
    Pakowanie:
    Sposób dostawy Czas realizacji Koszt dostawy
    Krajowa przesyłka kurierska DHL (do 15kg) (Przesyłka pocztowa/kurierska) 2 dni 16,95
    Krajowa przesyłka kurierska DHL (do 5kg) (Przesyłka pocztowa/kurierska) 2 dni 15,05
    Pobraniowa przesyłka kurierska DHL (do 15kg) (Przesyłka pobraniowa) 2 dni 21,65
    Dostawa - Warszawa Centrum, Południe i okolice - płatność przy odbiorze (Dostawa do domu/biura (płatność przy odbiorze)) 18 godzin 14,95
    Dostawa - Warszawa Północ i okolice - płatność przy odbiorze (Dostawa do domu/biura (płatność przy odbiorze)) 18 godzin 14,95

Opis

Budowa zewnętrzna: Wyciągnięte, szczupakowate ciało o długim, spiczastym pysku i szerokim, końcowym otworze gębowym. Szczęki nierówno uzębione (małe szczotkowate zęby, a między nimi duże zęby chwytne). Wieczko skrzelowe z małym kolcem. Przedpokrywowa kość wieczka skrzelowego ząbkowana. Rozstaw oczu odpowiada średnicy oka lub jest mniejszy. Małe łuski grzebykowe, 80-97 wzdłuż linii bocznej. Policzki nagie lub tylko częściowo pokryte łuskami. Dwie prawie jednakowej długości płetwy grzbietowe. Pierwsza z 13-15 twardymi promianiami. W drugiej płetwie grzbietowej od 1 do 2 twardych promieni i 19-23 miękkich. Płetwa odbytowa z 2 twardymi i 11-13 miękkimi promieniami. Grzbiet ciemny zielonkawy do szarego. Boki jasne. U młodych ryb z 8-10 ciemnymi poprzecznymi pręgami (u ryb starszych są słabiej widoczne). Brzuch białawy. Na płetwach grzbietowych rzędy ciemnych punktów. Na płetwie ogonowej małe, czarne plamy. Długość 40-70 cm, maksymalnie 130 cm. Występowanie: W środkowo- i wschodnioeuropejskich większych rzekach jeziorach oraz zbiornikach zaporowych o twardym podłożu, zwłaszcza w tych, które latem nagrzewają się, a ich woda "kwitnie" wskutek rozwoju glonów. Obecnie, w następstwie sztucznej hodowli i zarybiania, szeroko rozprzestrzeniony również w wodach Europy Zachodniej. Tryb życia: Samotnik, unikający silnie zarośniętych roślinnością przybrzeżnych miejsc, polujący głównie w strefie wolnej wody. Lubi zbiorniki o twardym dnie i mętnej wodzie. Występuje również w rzekach o słabym prądzie, jednak nie toleruje wód z niską zawartością tlenu (nie mniej niż 3,5 ml tlenu rozpuszczonego w litrze wody). Jego populacje są liczne w zbiornikach z niskim pogłowiem szczupaka (konkurencja pokarmowa). Na tarło wstępuje do starorzeczy lub spokojnych zatok większych rzek. Przed złożeniem ikry samiec buduje gniazdo. Miejsce wybrane na twardym podłożu oczyszcza z ruchomych, mulistych cząstek tak dokładnie, że ukazują się korzenie wodnych roślin. Średnica gniazda wynosi około 0,5 m. Jest ono zakładane w stosunkowo płytkim miejscu (0,5 do 1,5 m głębokości). Tarło - kwiecień do maja (przy temperaturze wody powyżej 9°C). Kleista ikra o średnicy 1-1,5 mm (150000-200000 na kilogram ciężaru ciała samicy) przyczepia się pojedynczo (często również zbrylona) do znajdujących się w gnieździe pędów roślin, korzeni oraz gałęzi. Samiec pilnuje gniazda, oczyszczając ikrę z osadzającego się na niej namułu. Okres inkubacji jaj wynosi około tygodnia. W pierwszych dniach po wylęgu młode ryby odżywiają się zawartością woreczka żółtkowego. Trzymają się w pobliżu powierzchni wody. Samice zazwyczaj rosną szybciej od samców, ale dojrzewają płciowo dopiero w wieku 3-5 lat. Samce dojrzewają w 3-4 roku życia przy długości ciała 35-45 cm. Odżywianie: Wylęg sandacza oprócz drobnych form zooplanklonu zjada również swych później wylęgających się pobratymców. Osobniki dorosłe odżywiają się niedużymi rybami (stynka, płoć, okoń, ukleja i inne). W okresie zimowym sandacz nie zapada w zimowy letarg i w związku z tym nie zaprzestaje pobierania pokarmu. Natomiast w okresie rozrodu nie odżywia się. Ciekawostki: Czy wiesz, że... inne, czasami całkowicie zapomniane nazwy sandacza to... sandał, sandatka, sudak, berszyk, sekret, płochlik, podsandaczyk, sudaczek. Informacje pochodzą ze strony fishing.pl Zdjęcie pochodzi ze strony ilewazy.pl
Delikatesy Herbu Zielona Pietruszka to miejsce na warszawskim Wilanowie promujące zdrową żywność i tradycyjne produkty pochodzące od małych, często nieznanych producentów z całej Polski, a nawet świata. Naszą misją jest zagwarantowanie najwyższej jakości produktów. Razem z naszymi klientami wspieramy lokalnych producentów w popularyzowaniu wartościowej, certyfikowanej żywności. Regionalne receptury i tradycyjne metody wytwarzania produktów naszego sklepu to gwarancja świeżości i dobrego smaku. Znajdziesz tutaj: ekologiczne mięso, wędliny, owoce, warzywa, nabiał, sery żółte, makarony, kasze, przetwory, żywność bezglutenową, bez laktozy, bez cukru, tradycyjne pieczywo, superfoods, suplementy diety oliwy i oleje tłoczone na zimno, zdrowe słodycze, naturalne napoje i soki

Szczegóły

EAN / kod paskowy 181-19032227

Wartość energetyczna [kcal] 91,0

Węglowodany [g]/100g 0,0

Białko [g]/100g 19,4g/100g

Tłuszcze [g]/100g 0,9g/100g

Pakowanie:
Sposób dostawy Czas realizacji Koszt dostawy
Krajowa przesyłka kurierska DHL (do 15kg) (Przesyłka pocztowa/kurierska) 2 dni 16,95
Krajowa przesyłka kurierska DHL (do 5kg) (Przesyłka pocztowa/kurierska) 2 dni 15,05
Pobraniowa przesyłka kurierska DHL (do 15kg) (Przesyłka pobraniowa) 2 dni 21,65
Dostawa - Warszawa Centrum, Południe i okolice - płatność przy odbiorze (Dostawa do domu/biura (płatność przy odbiorze)) 18 godzin 14,95
Dostawa - Warszawa Północ i okolice - płatność przy odbiorze (Dostawa do domu/biura (płatność przy odbiorze)) 18 godzin 14,95
Zobacz także:
rozwiń

Dodaj do listy zakupowej.

Wybierz listę: nowa lista