Sprzedajesz lub produkujesz regionalne przysmaki? Dołącz do nas! Pomożemy Ci dotrzeć do smakoszy Twoich produktów!
0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

POZNAJ PRODUKTY REGIONALNE, TRADYCYJNE I CERTYFIKOWANE

  • POLSKA

    Na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. Do bardzo specyficznych potraw i napojów należą flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko, maślanka, kefir.

  • FRANCJA

    Każdy region Francji ma swój niepowtarzalny charakter, ale jedno łączy je wszystkie: doskonała jakość produktów, które niejednokrotnie chronione są certyfikatami. Różnorodne sery, foie gras, wędliny, oliwki czy aromatyczne konfitury to wyroby, z których słynie Francja. Wybierz się w podróż do oliwkowej Prowansji, posmakuj oryginalnej musztardy Dijon czy prawdziwego sera comté!

  • INDIE

    Region wielu kontrastów, które mają znaczący wpływ na kształt tutejszej kuchni: bogactwo smaków i aromatów, intensywne kolory, naturalne składniki to główne cechy potraw indyjskich. Swój smak zawdzięczają one intensywnym przyprawom. Do najpopularniejszych należą: szafran, kumin, imbir, pieprz, kardamon i chili.

    Poczuj Indie w swojej kuchni!

  • Włochy

    Jedna z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Włoskie potrawy często zachwycają swą prostotą oraz niezwykłymi wręcz walorami smakowymi. To sprawia, że kuchnia włoska ma wielu zwolenników na całym Świecie.

  • GRUZJA

    Czyste i zróżnicowane tereny Gruzji są doskonałym źródłem zdrowych i tradycyjnych produktów. Dzięki temu kuchnia tego regionu słynie z bogatych i oryginalnych smaków.

  • GRECJA

    Kuchnia grecka uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Miano to zawdzięcza prostym przepisom i świetnej jakości świeżym, naturalnym produktom. Oliwki, ser feta, pomidory, zioła czy ryby to tylko niektóre z najpopularniejszych składników greckich potraw. Kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek - używa się jej w niemal każdym domu. Chleb pszenny mazany w oliwie stanowi popularną grecką przekąskę.

  • TURCJA

    Zapraszamy do Świata Orientu w magiczna podróż po krainie smaków 1001 nocy.

  • Rosja

    Kuchnia rosyjska słynie przede wszystkim z kawioru, potraw z różnych gatunków ptactwa, dziczyzny, a także z zup i potraw mącznych. Popularną rosyjską zupą jest soljanka. Miłośnicy pierogów i placków również znajdą coś dla siebie: pielmieni z wieloma nadzieniami - mięsnymi i wegetariańskimi, czy bliny gryczane podawane z gęstą, kwaśną śmietaną. Charakterystyczny dla kuchni rosyjskiej jest również ciemny, sycący chleb wyrabiany na zakwasie.

  • Maroko

    Kuchnia marokańska to jedna z najbogatszych wśród arabskich. W czasie ramadanu spożywana jest harira – zupa ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny. Tażin to potrawa mięsna, najczęściej baranina, wołowina lub drób z cebulą oraz innymi warzywami z różnymi dodatkami jak zioła i przyprawy. W Maroko równie popularny jest kuskus, tradycyjna potrawa piątkowa. Ghoriba, czyli ciastka z migdałami lub sezamem to typowy przysmak na deser.

Mazurska kiełbasa wędzona Mazurska kiełbasa wędzona w wyglądzie odznacza się okrągłą mozaiką krojonego i rozdrobnionego ...

Ser Koryciński „Swojski” Wygląd: Spłaszczona kula (geoida) o eliptycznym przekroju z licznymi dziurami różnej wielkości i ...

Ser gouda Ser gouda to wyszukany produkt o barwie od lekko kremowej do żółtej, ...

Ser podlaski Ser podlaski to wyjątkowy produkt o barwie lekko kremowej do żółtej, jednolitej ...

BioBazar BioBazar to przede wszystkim targ z ekologiczną żywnością – przyjazne miejsce dla ...

Bazar Olkuska Bazar Olkuska to miejsce na Starym Mokotowie przy ul. Olkuskiej 12, gdzie ...

Delikatesy Herbu Zielona Pietruszka Delikatesy Herbu Zielona Pietruszka to miejsce na warszawskim Wilanowie promujące zdrową żywność ...

EkoŁukta W wyrobach mleczarskich marki EkoŁukta odnajdą Państwo naturalne składniki nieskażone chemicznymi dodatkami, ...

Pasieka Dębowa Pasieka Dębowa to rodzinna pasieka z Pomorza, która zajmuje się produkcją najwyższej ...

PIEKARNIA PIWOŃSKI Jesteśmy małą rodzinną piekarnią i szczycimy się tym, że współpracujemy z małymi, ...

GLUTENEX Zakład Piekarniczo-Cukierniczy GLUTENEX to pierwszy i największy polski producent środków spożywczych specjalnego ...

Produkty regionalne i tradycyjne



W czasach, gdy żywność produkowana jest masowo i zostaje naszpikowana polepszaczami oraz emulgatorami, coraz więcej konsumentów zaczyna szukać produktów, które są alternatywą dla tych wytwarzanych przez dyskonty czy hipermarkety. Rośnie również świadomość społeczna, że kiepskiej jakości pożywienie wpływa na rozwój chorób, takich jak cukrzyca oraz prowadzi do otyłości. Dlatego coraz więcej osób zainteresowanych jest produktami regionalnymi i tradycyjnymi, w których jakość składników łączy się z unikalnym smakiem.

Idea promocji i ochrony żywności wysokiej jakości powstała w Unii Europejskiej. W krajach zachodnich od lat można zaobserwować odwrót od masowo produkowanej żywności na rzecz produktów lokalnych, o wyższej cenie, ale zdecydowanie zdrowszych i smaczniejszych niż te oferowane przez dyskonty. Państwa członkowskie zdecydowały się chronić swoje dziedzictwo kulinarne za pomocą systemu oznaczeń, gwarantujących konsumentom najwyższą jakość:

• chroniona nazwa pochodzenia – taki certyfikat przyznawany jest produktom, które od początku do końca powstawały na danym terenie, wszystkie składniki oraz fazy wytwarzania odbywały się na określonym obszarze. W Polsce do takich produktów należy np. oscypek czy bryndza podhalańska, które związane są z Podhalem nie tylko sposobem wytwarzania sera, ale również rasą owiec i metodą ich wypasania;

• chronione oznaczenie geograficzne – przyznawane jest produktom, których przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na określonym terenie. Przykładem z Polski jest miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich – pyłek pozyskiwany z wrzosów rosnących na terenie Borów, ale pszczoły przywożone są z dalszych obszarów;

• gwarantowana tradycyjna specjalność – w przeciwieństwie do dwóch poprzednich oznaczeń, tradycyjna specjalność może być wytwarzana na terenie całego kraju. W przypadku produktów G.T.S. najważniejszy jest tradycyjny skład, surowce lub metoda wytwarzania. W Polsce jest to np. olej rydzowy.

Obecnie w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Tradycyjnych i Regionalnych znajduje się trzydzieści sześć polskich produktów, między innymi: Rogal świętomarciński, wiśnia nadwiślańska, kiełbasa Lisiecka czy chleb prądnicki. System ten jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój obszarów wiejskich, przyczynia się do tworzenia nowych miejsc pracy. Za pomocą Systemu Produktów Tradycyjnych i Regionalnych chroni się dziedzictwo kulturowe wsi, co zwiększa atrakcyjność terenów wiejskich i wpływa na rozwój agroturystyki i turystyki wiejskiej.