Opis
Bazylia posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko kwaskowaty, chłodząco-orzeźwiający smak. Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni włoskiej.Szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami i innymi potrawami z pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli bądź grochu. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz do masła ziołowego. Harmonizuje z czosnkiem, a zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Do potraw dodaje się ją, pod koniec ich przyrządzania by nie straciła swojego smaku i walorów zdrowotnych. Jest to niezwykle istotne, ponieważ roślina ta posiada szereg właściwości leczniczych działa m.in. przeciwbólowo (jest wskazana zwłaszcza dla osób dotkniętych reumatyzmem), przeciwzapalnie, wzmacniająco, relaksująco oraz przeciwgorączkowo.