W zimie stawiamy na rozgrzewające, aromatyczne napoje - herbaty z owocowymi, korzennymi i ziołowymi syropami. Dlaczego warto je pić?
Oprócz nawodnienia organizmu dostarczą cennych składników odżywczych: miód, imbir czy malina zadziałają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Syrop z pędów sosny złagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego, a syrop z dzikiej róży czy głogu wspomoże pracę serca.
Na co zwrócić uwagę kupując syropy owocowe i ziołowe?
Przede wszystkim na skład - syrop z imbiru powinien zawierać...imbir, a malinowy maliny. Zdarzają się niestety produkty, które bazują na cukrze, aromatach i barwnikach. Najlepiej jest przygotować ulubiony syrop w domu. Jeśli jednak nie masz na to czasu wybieraj mądrze - czytaj skład, kupuj produkty z małych zaufanych manufaktur, które dokładają wszelkich starań aby to co stworzą było najwyższej jakości.
Dzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem na zimowy syrop pomarańczowy do herbaty.
Składniki:
1 szklanka wody
2 pomarańcze (wyszorowane szczoteczką, sparzona)
1 cytryna (wyszorowana szczoteczką, sparzona)
1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 laska cynamonu
2 ziarenka kardamonu
1 goździk
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy wodę, sok z jednej pomarańczy jednej cytryny. Dodajemy cukier, laskę cynamonu, goździk i kardamon. Gotujemy, mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, do gotującego syropu wrzucamy drugą pomarańczę, pokrojoną w plasterki. Chwilę gotujemy. Zostawiamy do ostudzenia.
- Plasterki pomarańczy przekładamy do słoika, zalewamy syropem. Przechowujemy w lodówce.
Taki syrop świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kawy, ale też naleśników i deserów. Odpowiednio rozcieńczony, może zostać użyty do nasączania biszkoptów i ciast ponczowych.
Jeśli nie masz czasu na samodzielne robienie syropów, zajrzyj tutaj. Znajdziesz tam szeroki wybór naturalnych, świetnej jakości syropów od naszych sprawdzonych dostawców.