Sprzedajesz lub produkujesz regionalne przysmaki? Dołącz do nas! Pomożemy Ci dotrzeć do smakoszy Twoich produktów!
0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

  • Jak (wreszcie) zacząć zdrowo jeść i nie poddać się po kilku dniach - 10 zasad

    Rozpoczęcie Nowego Roku kalendarzowego prawie zawsze skłania nas do postanowień: podejmowania nowych aktywności: nauki, czytania książek, porządkowania mieszkania. Jednak chyba najbardziej popularne są postanowienia dotyczące diety.

    Chcemy zacząć jeść zdrowiej, mniej kalorycznie, bardziej różnorodnie. Często niestety nie wiemy jak się do tego zabrać: albo rzucamy się w wir gotowania wymyślnych, pracochłonnych dań, które niekoniecznie nam smakują, albo przechodzimy na restrykcyjną dietę i odmawiamy sobie wszystkiego.

    Nic dziwnego, że pod koniec stycznia powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń i wiosnę witamy z lodówką pełną mrożonek, dań gotowych i przetworzonej żywności.

    Co zrobić by noworoczne postanowienia żywieniowe stały się po prostu naturalną częścią naszego życia?

    Przeczytaj 10 prostych zasad, które ułatwią Ci organizację w początkowym okresie zmian

    1. Nie popadaj w skrajności - odłóż na bok wszelkiego rodzaju diety z książek - dieta białkowa, dieta sokowa, dieta bezmleczna - jeśli nie masz alergii, wszelkiego rodzaju diety redukcyjne nie wyjdą Ci na dobre.

    2. Jeśli decydujesz się na niejedzenie mięsa lub weganizm (wykluczenie wszelkich produktów odzwierzęcych, w tym nabiału i jajek) nie rób tego na własną rękę - taka dieta musi być bardzo dobrze zbilansowana. Zgłoś się do profesjonalnego dietetyka (takiego, który skończył odpowiednie studia i pracuje w zawodzie, a nie tylko doradza po odbyciu kursu internetowego).

    3. Planuj zakupy - produkty sypkie i suche (kasze, mąka, fasola) możesz kupować raz w miesiącu. Raz w tygodniu uzupełnij zapasy warzyw, owoców oraz nabiału. Codziennie możesz kupować pieczywo, choć prawda jest taka, że dobry chleb na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni.

    4. Czytaj składy i daty przydatności do spożycia. Najprostsza zasada: im dłuższa lista składników i data ważności tym produkt jest bardziej przetworzony i niezdrowy. Np. twarożek kanapkowy powinien zawierać twaróg, śmietankę i ew. sól/przyprawy naturalne. Jeśli znajdziesz tam coś więcej - gumę guar, białka mleka, regulator kwasowości, aromaty, barwniki - nie kupuj.

    Jeśli szukasz fachowej, ale podanej w prosty sposób wiedzy na ten temat, sięgnij po książkę "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator.

    5. Utrzymuj porządek w lodówce - to co ma najkrótszą datę przydatności trzymaj w widocznym miejscu i zjedz najszybciej. Dbaj o odpowiednie przechowywanie produktów i higienę. Świeże produkty przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach.

    6. Unikaj żywności w proszku, w puszce, instant, mrożonej. Jeśli lubisz fasolę - kup suchą, namocz i ugotuj. Pomidory z puszki zamień na te sprzedawane w szklanej butelce.

    Zimą wyjątek zrób dla mrożonych owoców i warzyw - lepiej zjeść mrożone truskawki, które były zebrane w szczycie sezonu niż importowane  twarde jak kamień i nafaszerowane chemią.

    7. Postaw na różnorodność - zamiast dużej paczki białego ryżu, wybierz się np. do sklepu z żywnością na wagę. Kup po trochę dzikiego, brązowego i czerwonego ryżu. Dorzuć różne rodzaje strączyn, płatków zbożowych i makaronów. Takie produkty po ugotowaniu na sypko możesz dodać do każdego dania: sałatki, gotowanego mięsa, pasty warzywnej. Wzbogacą smak i podniosą wartość odżywczą posiłku.

    8. Jeśli masz czas, gotuj w domu - rób przetwory, syropy, nalewki, przeciery. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie wszystkiego, lepiej zrezygnuj z niektórych produktów. Np. kupny syrop imbirowy to tylko woda z cukrem, a nalewka wiśniowa prawdopodobnie nie zawiera wiśni. Wrzuć do herbaty świeży imbir i nieco miodu. Będzie szybko i zdrowo.

    9.Planuj menu - nawet jeśli zrobisz duże, różnorodne i zdrowe zakupy, może się okazać, że część żywności się zmarnuje, bo nie będziesz wiedział/a co z nią zrobić. Większa porcja zupy kremu wystarczy na 2-3 dni. Codziennie możesz zmienić tylko dodatki - upiec ziemniaki w ziołach, przygotować smakowe twarożki z pieczywem czy sałatkę z kurczakiem i cieciorką.

    10. Jeśli nie wiesz co zjeść zjedz warzywo: surowe, gotowane, zmiksowane czy pieczone. To najzdrowsze co możesz dać swojemu organizmowi. Jedz również sporo owoców i nawadniaj się: woda, herbata ziołowa, napary owocowe i korzenne (imbir, kurkuma, cynamon).

    Bonus - nie rezygnuj z DROBNYCH przyjemności - dobra kawa, kawałek czekolady czy nawet tortu z kremem w niedzielę Ci nie zaszkodzi jeśli zachowasz umiar :)

    W Nowym Roku życzymy Wam wytrwałości w dążeniu do celu, uważności na co dzień i mądrych wyborów życiowych :)

  • Pomysły na prezenty DIY - zrób coś pysznego!

    A może by tak w tym roku nie kupować prezentów tylko zrobić je własnoręcznie? Symboliczne, ładnie zapakowane podarunki, które przygotowujemy dla najbliższych z to świetny pomysł! Taki prezent jest jedyny w swoim rodzaju - bezcenny.

    Najlepszym wyjściem będą oczywiście jadalne prezenty DIY: domowe przetwory w ładnych sloiczkach, wszelkiego rodzaju ciasteczka, drobne wypieki, praliny czy syropy.
    Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na słodkie prezenty do jedzenia:

    Dla wielbiciela czekolady zrób domową wersję czekolady do picia - do bazy dodaj ulubione przyprawy korzenne, wanilię lub startą i wysuszoną skórkę cytrusową.

    Czego potrzebujesz na jeden słoiczek:
    1 szkl. mleka w proszku
    1/2 szkl. cukru trzcinowego
    1/2 szkl. kakao
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki przyprawy korzennej lub ziarenka wanilii z jednej laski lub skórka starta z jednej cytryny/pomarańczy

    Jak wykonać?
    Nic prostszego! Czekoladę połam na drobne kawałki i wrzuć do blendera. Dosyp pozostałe składniki i zmiksuj na proszek.
    Wsyp do słoiczka, dodaj ładną etykietę i wstążkę. Gotowe! :)
    Wystarczy 3 łyżeczki proszku czekoladowego na filiżankę gorącej wody lub mleka.

    domowa czekolada do picia w proszku

    Fani herbaty ucieszą się z domowego syropu imbirowego, który stanowi wspaniały, rozgrzewający dodatek do herbaty. Oryginalny smak uzyskasz jeśli dodasz go do herbaty earl grey.
    Czego potrzebujesz na ok. 500 ml syropu:
    2,5 szkl cukru trzcinowego
    ok. 400g obranego świeżego imbiru
    2 szkl. wody
    1 łyżeczka ziaren pieprzu

    Jak wykonać?
    Imbir pokrój w cienkie plasterki, zalej wodą, zasyp cukrem, dodaj pieprz i gotuj przez ok. godzinę na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Po godzinie syrop nieco zgęstnieje i nabierze jasno-brązowej barwy.
    Gotowy syrop przecedź przez sitko wyłożone gazą i rozlej od butelek.

    Po gotowaniu syropu zostanie Ci imbir - nie wyrzucaj go - zapakuj do słoiczka i dodawaj do ciast (keks), deserów, herbaty lub przegryzaj po plasterku (łagodzi ból gardła!).

    domowy syrop imbirowy z pieprzem

    Dla małych łasuchów proponujemy domowe krówki - kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Dodaj do nich nieco soli himalajskiej i świeżego rozmarynu, a odwdzięczą Ci się ciekawym ziołowym aromatem.

    Czego potrzebujesz?
    500 ml śmietanki 30 lub 36%
    350g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
    120g masła
    1 niewielka gałązka rozmarynu
    1 łyżeczka soli himalajskiej

    Jak wykonać?
    Wszystkie składniki umieść w garnku z grubym dnem i gotuj przez minimum godzinę. Na początku wystarczy mieszać raz na jakiś czas. Gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać bardzo często.
    Masę wylej do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
    Po wyjęciu z lodówki pokrój masę na prostokąty dowolnej wielkości. Każdy z nich możesz zawinąć w papierek z papieru śniadaniowego.
    Cukierki przechowuj w chłodnym i suchy miejscu, ale nie w temp. poniżej zera - robią się wtedy zbyt kruche.

    krówki z solą i rozmarynem

     

     

     

    Jeśli jednak nie masz czasu na własnoręczne przygotowanie prezentów, zajrzyj tutaj.

    Znajdziesz tam kilkanaście spersonalizowanych zestawów prezentowych, w których skład wchodzą najlepsze produkty spożywcze: herbaty, miody, konfitury, słodycze, napoje czy dodatki do potraw.

    Przepisy na prezenty oraz zdjęcia pochodzą z bloga kulinarnego Mela Niedziela.

  • Jak nie dać się świątecznej gorączce i zrobić mądre zakupy.

    prezent

    POWOLI MYŚLIMY O ŚWIĘTACH: PLANUJEMY MENU, KOMPLETUJEMY DEKORACJE, KUPUJEMY PREZENTY DLA NAJBLIŻSZYCH. Co zrobić aby nie wpaść w szał świątecznej gorączki i nie wydać zbyt dużo na rzeczy, których wcale nie potrzebujemy?

    Przede wszystkim zróbmy listę - komu kupujemy prezent i jaką kwotę chcemy na to przeznaczyć. Nie kupuj byle czego, w pośpiechu, bez zastanowienia.

    Niestety świąteczne wyprzedaże kuszą tak bardzo, że rzadko kiedy wychodzimy ze sklepu wyłącznie z tym co mieliśmy zapisane na kartce. Chyba że... zrobimy wygodne zakupy przez Internet. Dzięki temu unikniemy tłumów, stania w kolejkach i wrzucania do koszyka zbędnych rzeczy. A jeśli jeszcze zdecydujemy się na kupno gotowych zestawów prezentowych z dostawą do domu, świąteczne zakupy staną się chwilą przyjemności.

    Może w tym roku zrezygnujesz z kupowania kolejnych perfum, skarpetek czy gadżetów, które zaraz po świętach zostaną zapomniane? Postaw na wysokiej jakości jadalne prezenty, które dostarczą obdarowanym prawdziwej przyjemności jedzenia.

    Aromatyczne konfitury, zdrowe oleje tłoczone na zimno, wartościowe przekąski czy oryginalne napoje, herbaty i dodatki do potraw. Na pewno się nie zmarnują, a być może staną się pretekstem do wspólnego celebrowania porannej kawy, śniadania czy kolacji.

    Myśląc o naszej ofercie świątecznej, przejrzeliśmy tysiące produktów by wybrać dla Was te najlepsze: najzdrowsze, najpiękniej zapakowane, naturalne, regionalne i ekologiczne. Często są to owoce pracy małych, rodzinnych manufaktur, które stawiają nie tylko na świetną jakość, ale również na osobisty kontakt z klientem. Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Wam do gustu.

    W naszej ofercie znajdziecie zestawy prezentowe m.in. dla:

    - cioci, babci czy dziadka

    - kochanki i kochanka

    - dzieci

    - dzieci, które nie mogą spożywać glutenu

    - biznesmena

    Każdy zestaw występuje w dwóch wersjach  - pełnej i mini. Zestawy pakujemy w eleganckie pudełka przewiązane satynową wstążką. Zestaw gotowy jest do położenia pod choinką.

    Z pełną ofertą można zapoznać się tutaj

    kompozycja_ogolna_cabas_blog

  • Dlaczego warto jeść ryby? Oraz przepis na łososia: gravlax

    appetizer-2802_640

    Jemy zbyt mało ryb - w zasadzie prawie wcale. Jeśli już po nie sięgamy to są to słabej jakości produkty mrożone lub z puszki, które
    w procesie obróbki straciły sporo najcenniejszych składników odżywczych.

    Kiedyś ryby stanowiły jeden z podstawowych produktów spożywczych gdyż były tańsze niż mięso i można je było jeść podczas postu. Wraz ze zmianami kulturowymi i umasowieniem hodowli zwierząt, ryby stały się towarem niemal luksusowym, a do ich spożywania trzeba konsumentów namawiać. Jakie ryby powinniśmy jeść najczęściej? Morskie, gdyż to on e zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (łosoś, pstrąg, makrela).

    Powinniśmy spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu. Dlaczego? Po pierwsze wzmacniają serce i zapobiegają nadwadze. Pieczona ryba nie dość, że bardzo smaczna, to jest również niskokaloryczna: 150g pieczonego dorsza ma ok. 110 kcal czyli jakieś 4 razy mniej niż ta sama porcja pieczonej wieprzowiny. Ponadto ryby stanowią źródło świetnie przyswajalnego przez nasz organizm białka. Białko z rybiego mięsa jest dla nas bardziej korzystne niż białko pochodzące z mięsa zwierząt rzeźnych. Odpowiednio przyrządzone dania z ryb są lekkostrawne, odżywcze i...poprawiają nastrój (stymulują wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia). Dlatego polecane są kobietom w ciąży oraz dzieciom, które spożywając ryby, są mniej narażone na wystąpienie różnorodnych alergii pokarmowych.

    Lubisz ryby, ale nie masz pomysłu na ich przyrządzanie? Spróbuj gravlax - łososia "marynowanego" w koperku, soli i cukrze.

    Składniki:
    śwież filet z łososia ze skórą np. 1 i 1/2 kg
    450 g soli
    300 g cukru białego
    trzy pęczki koperku
    po 40 ziarenek: ziela angielskiego,
    czarnego pieprzu,
    jałowca
    kieliszek wódki

    Przygotowanie:
    1. Ziele angielskie, pieprz czarny i jałowiec rozcieramy w moździerzu lub młynku.
    2. Koperek drobno siekamy.
    3. Wszystkie składniki na posypkę/marynatę mieszamy ze sobą.
    5. Na kawałku folii spożywczej rozkładamy połowę koperkowej posypki, kładziemy płat łososia (skórą do dołu). Zasypujemy łososia resztą posypki. Ryba ma być dokładnie pokryta.
    6. Szczelnie zawijamy wszystko w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 24 lub maksymalnie 48 godzin. Ryba powinna leżeć na tacce lub płaskim półmisku w którym zgromadzi się wypływająca z ryby woda.
    7. Po upływie 24-48 godziny wyciągamy rybę, rozcinamy folię i pozbywamy się posypki. Ważne żeby zrobić to delikatnie i nie moczyć ryby - robimy to "na sucho".
    8. Tak przygotowany płat kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na półmisku.
    9. Podajemy ze świeżym chlebem - najlepiej białym, z cząstkami cytryn i kwaśną śmietaną (18 %).

    Świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub jako danie na kolację dla kilu osób.

    Na CABAS.pl znajdziesz ryby od sprawdzonych dostawców. Zajrzyj i zapoznaj się z naszą ofertą! :)

Elementy 5 do 8 z 109

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 28