Sprzedajesz lub produkujesz regionalne przysmaki? Dołącz do nas! Pomożemy Ci dotrzeć do smakoszy Twoich produktów!
0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Oryginalne sery francuskie - z czym to się je?

Francja nazywana jest ojczyzną serów. To właśnie tam w X wieku powstały pierwsze sery. Początkowo wytwórcami sera były głównie klasztory.

Mnisi dzięki serom wzbogacali swoją ubogą dietę. Niektóre sery do dziś noszą nazwy klasztorów, w których były pierwotnie wytwarzane. Oryginalne francuskie sery są mało popularne poza Francją (sery regionalne). Do najpopularniejszych francuskich serów należą sery pleśniowe: Camembert, Brie, Neufchatel. Francuzi jedzą je z pieczywem lub podają na desce serów, w towarzystwie czerwonego wina. Dobry ser powinno się wyjąć z lodówki najpóźniej godzinę przed podaniem. Wydobędzie wtedy pełnię smaku i aromatu.

Poznaj najpopularniejsze rodzaje francuskich serów i dowiedz się z czym się komponują!

BRIE DE MEUX to miękki ser pleśniowy z białą skórką. Produkowany jest z mleka krowiego. Jego kremowa konsystencja sprawia, że ser ten świetnie nadaje się do celów kulinarnych (podobnie jak najpopularniejszy chyba spośród francuskich serów CAMEMBERT DE NORMANDIE).

Tego typu miękkie, maślano-orzechowe sery dobrze komponują się z owocami. Do sera brie podaj czerwone jabłka, a do camemberta jabłka żółte i zielone. Winogrona możesz podać do każdego rodzaju sera.

Ostry ser owczy ROQUEFORT czy miękki, krowi FOURME D'AMBERT to sery z niebieskimi żyłkami pleśni. Jeśli chcesz podkreślić ich smak, połóż obok plasterki lub ćwiartki świeżych gruszek.

Pośród francuskich serów znajdziemy również takie, które produkuje się z dodatkiem węgla. Jest to m.in. MORBIER, który posiada cienką warstwę węgla w przekroju lub kozi SELLES SUR CHER - ser otoczony warstwą zmielonego węgla drzewnego i soli. Podaj je w towarzystwie wina np. Sauvignon Blanc.

Jak dopasować wino do sera? Generalna zasada głosi, że lepsze jest wino czerwone niż białe. Sery o intensywnych smakach mogą zdominować smak białego wina. Z czerwonym nie pójdzie im tak łatwo.

Sery podajemy również z pieczywem. Wybieraj raczej delikatne pszenne wypieki - najlepsza będzie oczywiście świeża bagietka, ale sprawdzi się również dobrej jakości kajzerka lub ciabatta. Ciężkie chleby z dodatkami (oliwki, pomidory, zioła) zaburzą smak sera.

Wygląda więc na to, że klasyczne francuskie połączenie: dobry ser, czerwone wino, owoce i świeża bagietka to najlepsze wyjście dla początkujących seromaniaków.

Gdy opanujemy już klasykę, przyjdzie pora na ekstrawagancie połączenia.

Zapoznaj się z pełną ofertą francuskich serów dostępnych na cabas.pl (klik)

Przy każdym serze znajdziesz jego opis oraz rodzaj certyfikatu, który posiada.