Sprzedajesz lub produkujesz regionalne przysmaki? Dołącz do nas! Pomożemy Ci dotrzeć do smakoszy Twoich produktów!
0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

  • Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy CABAS.pl

  • Ziele Damiana - zapomniany afrodyzjak - nie tylko na Walentynki

    Czekolada, imbir, chili czy ostrygi to znane wszystkim naturalne afrodyzjaki. Jeśli jednak szukasz czegoś innego - poznaj Ziele Damiana - roślinę, którą stosowali Starożytni Majowie!

    Ziele Damiana jest obecnie powszechnie dostępne w sklepach zielarskich, ekologicznych i z naturalną żywnością. Ma formę suszu, który zaparzamy i pijemy 2-3 razy dziennie.

    Smak naparu możemy poprawić dodając do niego nieco miodu.

    Ziele Damiana oprócz działania zwiększającego ukrwienie narządów płciowych oraz wzmocnienia libido, posiada szereg dobroczynnych właściwości: działa antydepresyjnie, oczyszczająco, wspomaga układ moczowy, ułatwia usuwanie żółci, łagodzi stan napięcia przedmiesiączkowego.

    Stosuje się je w naturalnej terapii leczenia bezpłodności.

    Liść Damiana to idealny zimowy napój - działa rozluźniająco i łagodząco na dolegliwości ze strony układu oddechowego: kaszel czy chrypę. Znajduje również zastosowanie w pomocniczej terapii cukrzycy - reguluje poziom cukru we krwi.

    Jest środkiem względnie bezpiecznym, ale jeśli na co dzień przyjmujesz leki hormonalne, przeciwcukrzycowe, jesteś w ciąży lub karmisz piersią - skonsultuj się z lekarzem zanim włączysz je do swojej diety.

    Ziele Damiana, jak również inne naturalne afrodyzjaki - miłorząb japoński, macę czy imbir kupisz na CABAS.pl (klik).

  • Syropy owocowe - do zimowej herbaty

    W zimie stawiamy na rozgrzewające, aromatyczne napoje - herbaty z owocowymi, korzennymi i ziołowymi syropami. Dlaczego warto je pić?

    Oprócz nawodnienia organizmu dostarczą cennych składników odżywczych: miód, imbir czy malina zadziałają przeciwzapalnie i  antybakteryjnie. Syrop z pędów sosny złagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego, a syrop z dzikiej róży czy głogu wspomoże pracę serca.

    Na co zwrócić uwagę kupując syropy owocowe i ziołowe?

    Przede wszystkim na skład - syrop z imbiru powinien zawierać...imbir, a malinowy maliny. Zdarzają się niestety produkty, które bazują na cukrze, aromatach i barwnikach. Najlepiej jest przygotować ulubiony syrop w domu. Jeśli jednak nie masz na to czasu wybieraj mądrze - czytaj skład, kupuj produkty z małych zaufanych manufaktur, które dokładają wszelkich starań aby to co stworzą było najwyższej jakości.

    Dzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem na zimowy syrop pomarańczowy do herbaty.

    Składniki:

    1 szklanka wody

    2 pomarańcze (wyszorowane szczoteczką, sparzona)

    1 cytryna (wyszorowana szczoteczką, sparzona)

    1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego

    1 laska cynamonu

    2 ziarenka kardamonu

    1 goździk

    Przygotowanie:

    1. Do rondelka wlewamy wodę, sok z jednej pomarańczy jednej cytryny. Dodajemy cukier, laskę cynamonu, goździk i kardamon. Gotujemy, mieszając.
    2. Gdy cukier się rozpuści, do gotującego syropu wrzucamy drugą pomarańczę, pokrojoną w plasterki. Chwilę gotujemy. Zostawiamy do ostudzenia.
    3. Plasterki pomarańczy przekładamy do słoika, zalewamy syropem. Przechowujemy w lodówce.

    Taki syrop świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kawy, ale też naleśników i deserów. Odpowiednio rozcieńczony, może zostać użyty do nasączania biszkoptów i ciast ponczowych.

    Jeśli nie masz czasu na samodzielne robienie syropów, zajrzyj tutaj. Znajdziesz tam szeroki wybór naturalnych, świetnej jakości syropów od naszych sprawdzonych dostawców.

  • Oryginalne sery francuskie - z czym to się je?

    Francja nazywana jest ojczyzną serów. To właśnie tam w X wieku powstały pierwsze sery. Początkowo wytwórcami sera były głównie klasztory.

    Mnisi dzięki serom wzbogacali swoją ubogą dietę. Niektóre sery do dziś noszą nazwy klasztorów, w których były pierwotnie wytwarzane. Oryginalne francuskie sery są mało popularne poza Francją (sery regionalne). Do najpopularniejszych francuskich serów należą sery pleśniowe: Camembert, Brie, Neufchatel. Francuzi jedzą je z pieczywem lub podają na desce serów, w towarzystwie czerwonego wina. Dobry ser powinno się wyjąć z lodówki najpóźniej godzinę przed podaniem. Wydobędzie wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Poznaj najpopularniejsze rodzaje francuskich serów i dowiedz się z czym się komponują!

    BRIE DE MEUX to miękki ser pleśniowy z białą skórką. Produkowany jest z mleka krowiego. Jego kremowa konsystencja sprawia, że ser ten świetnie nadaje się do celów kulinarnych (podobnie jak najpopularniejszy chyba spośród francuskich serów CAMEMBERT DE NORMANDIE).

    Tego typu miękkie, maślano-orzechowe sery dobrze komponują się z owocami. Do sera brie podaj czerwone jabłka, a do camemberta jabłka żółte i zielone. Winogrona możesz podać do każdego rodzaju sera.

    Ostry ser owczy ROQUEFORT czy miękki, krowi FOURME D'AMBERT to sery z niebieskimi żyłkami pleśni. Jeśli chcesz podkreślić ich smak, połóż obok plasterki lub ćwiartki świeżych gruszek.

    Pośród francuskich serów znajdziemy również takie, które produkuje się z dodatkiem węgla. Jest to m.in. MORBIER, który posiada cienką warstwę węgla w przekroju lub kozi SELLES SUR CHER - ser otoczony warstwą zmielonego węgla drzewnego i soli. Podaj je w towarzystwie wina np. Sauvignon Blanc.

    Jak dopasować wino do sera? Generalna zasada głosi, że lepsze jest wino czerwone niż białe. Sery o intensywnych smakach mogą zdominować smak białego wina. Z czerwonym nie pójdzie im tak łatwo.

    Sery podajemy również z pieczywem. Wybieraj raczej delikatne pszenne wypieki - najlepsza będzie oczywiście świeża bagietka, ale sprawdzi się również dobrej jakości kajzerka lub ciabatta. Ciężkie chleby z dodatkami (oliwki, pomidory, zioła) zaburzą smak sera.

    Wygląda więc na to, że klasyczne francuskie połączenie: dobry ser, czerwone wino, owoce i świeża bagietka to najlepsze wyjście dla początkujących seromaniaków.

    Gdy opanujemy już klasykę, przyjdzie pora na ekstrawagancie połączenia.

    Zapoznaj się z pełną ofertą francuskich serów dostępnych na cabas.pl (klik)

    Przy każdym serze znajdziesz jego opis oraz rodzaj certyfikatu, który posiada.

Elementy 1 do 4 z 109

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 28